Keramische kookplaat: goedkoper… maar minder efficiënt

Een keramische kookplaat is in aankoop een stuk goedkoper, maar in het uiteindelijke verbruik zelfs de duurste vorm van alle drie. Keramische kookplaten werken, net als bij inductie, op elektriciteit. Hiervoor zal dus een aparte groep moeten worden aangelegd. Verder gaat er tijdens het koken een groot deel van de energie verloren en blijft de plaat na het koken nog lang warm. Het schoonmaken van de plaat is relatief eenvoudig. De bovenste laag van een keramische plaat is namelijk van glas.

Koken op gas: gemakkelijker… maar minder duurzaam

Aangezien koken op gas een lange tijd de enige manier van koken was, is het voor veel mensen een vertrouwde keuze om voor een gasfornuis te kiezen. Koken op gas heeft veel voordelen, maar is helaas niet zo energiezuinig en duurzaam. Op gas koken is fijn omdat je heel makkelijk en snel de ‘hoogte’ van het vuur aan kunt passen, maar doordat er zo’n 40 tot 50 procent van de warmte naast de pan verdwijnt is het energieverbruik veel hoger dan bijvoorbeeld koken op inductie.

Koken op inductie: duurder… maar milieubewuster

Het meest voor de hand liggende alternatief voor koken op een gasfornuis, is koken op inductie. De aankoop van een inductiekookplaat is vaak duurder, maar deze kookwijze is wel een stuk energiezuiniger dan koken op gas. Ook voor inductie moet er een aparte elektriciteitsgroep voorzien worden.

Koken op inductie biedt het voordeel dat je heel nauwkeurig kunt afstellen hoe je je eten wilt laten verwarmen. Tot op seconden en zelfs het daadwerkelijke aantal graden aan toe. Je hebt op die manier meer controle over de bereiding van je eten. En, wat veel mensen niet weten is dat een inductiekookplaat zelf niet heet wordt, inductie werkt namelijk op basis van magnetische stralingen. Een inductieplaat is door het gladde oppervlak heel makkelijk schoon te houden, ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Waar je wel op moet letten is het soort pannen waarmee je kookt, want niet alle pannen zijn geschikt voor inductie kookplaten. Uiteraard heeft u bij Keukens Vreys een ruime keuze aan potten en pannen.

Bron: https://www.eigenhuiskeukens.nl/blog/

inductie kookplaat Keukens Vreys Lommel